30 Ιουνίου 2017
Με φόντο την ανακαινισμένη Βυζαντινή Καμάρα, στο Ελαιόρεμα Πυλαίας η ‘Ορφεία Αρμονία’ έδωσε με επιτυχία μία συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής, ρίχνοντας την αυλαία στο 3ο Φεστιβάλ ”Μουσικές Συναντήσεις” που διοργανώνει ο δήμος Χορτιάτη-Πυλαίας. Το κοινό αλλά και κάτοικοι από τα μπαλκόνια των γειτονικών πολυκατοικιών απόλαυσαν νότες και μελωδίες που ταξίδεψαν 2.500 χρόνια για να φτάσουν ανόθευτες στο σήμερα και καταχειροκρότησαν το 20μελές μουσικό σύνολο.
Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τη συναυλία:
29 Mαρτίου 2017
Το Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής ‘‘Ορφεία Αρμονία” είχε την τιμή να πραγματοποιήσει συναυλία στη Ροτόντα στα πλαίσια των χρήσεων κοσμικού χαρακτήρα του μνημείου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ερμηνείες αρχαίων ελληνικών μουσικών αποσπασμάτων από τον 3 αι. π.Χ. έως τον 3 αι. μ.Χ. ερμηνευμένα από πιστά αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων από το πολυμελές μουσικό σύνολο.
Η παραχώρηση του μνημείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, καθώς και η στήριξη της Ορφείας Αρμονίας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Προσφοράς και Αγάπης ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, κατέστησαν δυνατή μια συναυλία με ξεχωριστό πολιτισμικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Μία συγκλονιστική βραδιά στη 10χρονη διαδρομή της Ορφείας Αρμονίας και ταυτόχρονα μία συναυλία που συνδιαλέχθηκε με ιδιαίτερο τρόπο με για τη φυσιογνωμία του μοναδικού αυτού μνημείου, αφού μεταξύ των αποσπασμάτων που ερμηνεύτηκαν ήταν και ο Ύμνος στην Αγία Τριάδα του 3oυ αιώνα μ. Χ., ένα έργο-γέφυρα από το αρχαίο σύστημα στο μετέπειτα βυζαντινό, καθώς αποτελεί το νεότερο σωζόμενο κείμενο τονισμένο στην αρχαία ελληνική αλφαβητική σημειογραφία και το παλαιότερο γραμμένο χριστιανικό μουσικό έργο.
Στο απόσπασμα που τράβηξε ο Konstantinos Paraskevopoulos, μία σύνθεση του Δημήτρη Δελφινόπουλου σε στίχους Ηλία Κουρτεσίδη, ως hommage στον Αριστοτέλη Βρίτσιο, τον συνιδρυτή της Ορφείας Αρμονίας από το 2007, ο οποίος στήριξε το μουσικό σύνολο με κάθε τρόπο μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος έφυγε απο κοντά μας….
Pubblicato da Ορφεία Αρμονία – Orfean Harmony su Giovedì 30 marzo 2017
5 Οκτωβρίου 2016
Εικοσιπέντε μουσικοί με αρχαιοελληνικά όργανα ερμήνευσαν μουσικά αποσπάσματα από την αρχαιότητα, νεότερες συνθέσεις σε αρχαίους τρόπους και απαγγελίες με συνοδεία μουσικής, έχοντας κεντρικό θέμα τον Αριστοτέλη, ενώ «ιέρειες» ντυμένες με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες χόρεψαν υπό τους ήχους των οργάνων της Ορφείας Αρμονίας. Ο λόγος για την ξεχωριστή εκδήλωση ”Μουσική και χορός από την Αρχαία Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΑΠΘ. και πάντα το πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO με πρωτοβουλία του ΑΠΘ, ενώ συμμετείχε και το χορευτικό του συλλόγου των Χαλκιδιωτών
Στο παρακάτω video ένα συμποτικό ποίημα του ΣΤ’ αιώνα π.Χ. σωσμένο από τον Αθηναίο στο έργο του Δειπνοσοφιστές. Τετράστιχο σκόλιο με θέμα επίκληση στην Αθηνά, μελοποιημένο από τον Δημήτριο Δελφινόπουλο και αρχαιοελληνικός χορός, υπό τον ήχο του συνόλου Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία».
«Μουσική και χορός από την Αρχαία Ελλάδα»
Αρχαιοελληνικός χορός που διδάχθηκε από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής και χοροδιδάσκαλο του συλλόγου μας κ. Θεόδωρο Φλώρο σε συνεργασία με την Ραφαέλα Μάνου, υπό τον ήχο του συνόλου Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία». Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία του Συλλόγου μας με τις Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. και παρουσιάστηκε στις 5-10-2016 στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, στο πλαίσιο εορτασμού του Επετειακού έτους Αριστοτέλη που ανακηρύχτηκε από την UNESCO με πρωτοβουλία του ΑΠΘ.
Pubblicato da Παγχαλκιδικός Σύλλογος su Giovedì 6 ottobre 2016