Η ”Ορφεία Αρμονία” είναι ένα 20μελές, μοναδικό για τα μουσικά δεδομένα παγκοσμίως, μουσικό σύνολο το οποίο περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μουσικών οργάνων διαφόρων περιόδων της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Η ”Ορφεία Αρμονία”  έχει άρρηκτη σχέση με το Κοινωφελές Ίδρυμα Προσφοράς Αγάπης ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ καθώς η συλλογή μουσικών οργάνων ανήκει στην οικογένεια Παπαποστόλου και στο ίδιο το Ίδρυμα. Τα μουσικά όργανα αποτελούν πιστές επανακατασκευές των αρχαίων  πρωτοτύπων και έχουν τεθεί στη διάθεση των μουσικών. Την ”Ορφεία Αρμονία” στηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα Προσφοράς Αγάπης ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ.

Μελωδίες της αρχαίας Ελλάδας διασχίζουν αιώνες και μας έρχονται ατόφιες στο σήμερα μέσα από το μουσικό σύνολο ”Ορφεία Αρμονία”. Για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής, ένα μουσικό σύνολο περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μουσικών οργάνων των διαφόρων περιόδων της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Λύρες, κιθάρες, πανδουρίδες, βάρβιτοι, πολύχορδα, αυλοί, σάλπιγγες, κρουστά αναβιώνουν τους συνολικούς αρχαϊκούς ήχους που ο χρόνος κατάφερε να διασώσει, και αναδεικνύοντας με τους χορωδούς του το αρχαίο άσμα.

Η αρχική ιδέα ανήκε στον αείμνηστο ομότιμο καθηγητή ογκολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Βρίτσιου, προέδρου του Ινστιτούτου «Αριστοτέλης» και τον μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Δελφινόπουλου. Η ‘’Ορφεία Αρμονία’’ πρωτοεμφανίστηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Μηχανικής, την 1η Μαίου του 2007, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Από τότε έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες σε διάφορες αίθουσες και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, όπως Δίον στη Μακεδονία και Λείβηθρα στον Ανατολικό  Όλυμπο, Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης και σε άλλους χώρους.

Το μουσικό σύνολο ”Ορφεία Αρμονία” αποτελείται από μουσικούς με εξειδίκευση του καθενός σε συγκεκριμένο αρχαίο μουσικό όργανο, με το οποίο ερμηνεύει τα σωζόμενα μουσικά αποσπάσματα. Κάθε όργανο είναι μία όσο το δυνατόν πιστότερη επανακατασκευή του αρχαίου πρωτοτύπου, είτε σωζομένου είτε απεικονιζομένου. Οι τεχνικές επί των οργάνων προέκυψαν από μελέτη των κειμένων, των καλλιτεχνικών απεικονίσεων και των γνώσεων που μας παρέχει ολόκληρη η Ελληνική Παράδοση.

Τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται στις συναυλίες, έχουν σωθεί με τη μορφή συμβόλων που προκύπτουν από το ελληνικό αλφάβητο. Οι διάφορες  μελέτες και μεταγραφές ειδικών επιστημόνων και μουσικοθεωρητικών τα κατέστησαν προσιτά στην σημερινή μουσική σημειογραφία, ώστε να είμαστε σε θέση να τα παρουσιάσουμε με τα όργανα εκείνης της εποχής.